Columbine, den perfekta men tuffa trädgårdsnomaden

Om du går och tittar i engelska trädgårdar på våren kommer du ofta att stöta på Aquilegia vulgaris. Våra grannar på andra sidan kanalen älskar denna vårblommande blomma. Det är inte så konstigt, eftersom de är vackra trädgårdsväxter som kan så sig själva och dyka upp på olika platser. Columbine kallas inte nomad för ingenting. Den vilda formen av växten har alltid mörkblå blommor och förekommer sporadiskt i vårt land och i Belgien. I Ardennerna och mycket sällan i Limburg är det fortfarande möjligt att hitta en riktigt vild akleja. I andra delar är “vilda” Columbines förrymda trädgårdsväxter.

Sådd och omplantering
Columbine blommar bara ett år efter sådd och är inte vinterhärdig. Det enklaste sättet är att så dem i en förökningsmaskin eller i krukor på sommaren. De starkaste exemplaren kan sedan planteras ut tidigt på hösten. Det finns då en god chans att de blommar på våren. Columbine är inte kräsen när det gäller jorden. Vanlig trädgårdsjord är bra nog, lite sandig är bra, och om jorden är rik på humus kommer Columbine att trivas i sin naturliga miljö. Columbine är inte heller särskilt krävande på andra punkter. Eftersom den här nomaden kan så själv, är det tydligt var den föredrar att stå. Om den får välja mellan olika platser, kommer den att välja en plats där solen skiner på morgonen, men där det finns skugga under den varmaste delen av dagen. Det är därför lämpligt att plantera ut plantan på en önskvärd plats direkt.

Om du går och tittar i engelska trädgårdar på våren kommer du ofta att stöta på Aquilegia vulgaris. Våra grannar på andra sidan kanalen älskar denna vårblommande blomma. Det är inte så konstigt, eftersom de är vackra trädgårdsväxter som kan så sig själva och dyka upp på olika platser. Columbine kallas inte nomad för ingenting.…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *