De största grässynder du kan begå!

Vissa gillar det mer än andra, men när man har ett hus med trädgård kan man inte undvika att underhålla det då och då. Tänk på att klippa gräset och vattna blommor och växter. Trädgårdsskötsel är ett yrke. Innan du börjar arbeta i trädgården är det viktigt att veta hur du utför en viss åtgärd. När du arbetar trädgården utan bakgrundskunskap finns det en chans att besvär uppstår. Grässynder som kala fläckar i gräsmattan vill du förstås helst undvika! I den här bloggen sammanfattar vi kort de 5 största grässynderna. Dessutom kommer vi att ge tips om hur du undviker dessa vanliga misstag.

”En trädgård som bara odlar gräs kräver lite underhåll”
Du är på väg att plantera en ny gräsmatta. Det första valet du gör är om du väljer gräsfrö eller torv. Att lägga spadtag är väldigt hårt arbete och det kostar också mycket pengar. Det är därför många väljer att så gräsfrö.

Vissa trädgårdsmästare väljer att så hela jordytan med gräs, med tanke på att lite eller inget underhåll kommer att krävas. Men ingenting kan vara längre från sanningen! Gräs bör – om man vill hålla det snyggt – regelbundet underhållas med hjälp av gödsling och klippning. Detta är särskilt viktigt på våren, under växtsäsongen. Många trädgårdsägare tar inte hänsyn till detta, med resultatet att gräset gulnar och kala fläckar uppstår. Det händer också ofta att gräset klipps för kort. Detta för oss direkt till punkt 2.

 

Vem som helst kan väl klippa gräs?
Gräs växer mycket snabbt, särskilt på våren. Under toppen av växtsäsongen bör klippning göras en gång i veckan för att hänga med! Oavsett om du klipper gräset själv med en klassisk gräsklippare eller om du överlåter det till en robotgräsklippare.Det är alltid viktigt att du ställer in gräsklipparen ordentligt innan du sätter igång. Vissa gräs kan klippas kortare än andra. Till exempel kan prydnadsgräs klippas kortare än till exempel campinggräs. Detta är något som definitivt bör beaktas. Om du klipper gräset för kort finns det en chans att gräsrötterna skadas, vilket resulterar i kala och gula fläckar. Dessutom är det bäst att klippa gräsmattan under torra väderförhållanden. När gräset är blött och du sedan börjar klippa finns det en chans att gräsklipparen blir igensatt av stora gräsbitar. Dessutom skulle klippresultatet under blöta väderförhållanden inte bli lika bra.

För att förhindra dessa vanliga grässynder rekommenderar Tuindirect att klippa gräset på höjder av cirka 5 till 7 millimeter.

 

Vattna gräset och växterna
Många väljer att plantera växter i trädgården. Och det med rätta, för vad kan vara vackrare än en trädgård med en färgglad bård full av olika typer av växter? När det är varma och torra väderförhållanden under en längre tid kan växterna använda lite hjälp. Ibland glöms detta bort. Men det som händer ännu oftare är att det ges för mycket vatten, vilket gör att växtens rötter ruttnar och växterna dör inte mycket senare. Så se till att vattna växterna med måtta. Samma sak gäller såklart gräsmattan. Ta förra sommaren till exempel. Under dessa utdragna (extremt) torra perioder är det livsviktigt att vattna gräsmattan tidigt på morgonen eller på kvällen efter solnedgången. Förväntningarna är att det kommer att bli fler och fler av dessa torrperioder de kommande åren. Man hör därför allt oftare att folk köper en vattenpump och/eller sprinkler och droppare.

Tips: Vissa känsliga växter kan använda ett visst skydd under vintermånaderna mot frost, kall torr vind och skadedjur. Tuindirect har speciella växtskydd i sitt sortiment för detta.

 

Gör det någon stor skillnad vilken typ av gräsfrö du sår?
För ungefär tio år sedan skulle vi säga: Det spelar egentligen ingen roll vilket gräsfrö du sår. Många tror fortfarande ”gräsfrö är gräsfrö, så det borde inte spela så stor roll”. Men nuförtiden spelar det roll vilken typ av gräsfrö du väljer. Många nya grässorter och blandningar har tillkommit genom olika teknologier och förädlingsprogram. Vi har till exempel leksportgräs. Detta gräs har en hög slitbanetolerans, vilket gör det extremt lämpligt som familjegräsmatta. Prydnadsgräs är till exempel återigen motsatsen. Detta gräs har ett högt prydnadsvärde, men är inte särskilt tåligt mot trampning. Idag har vi till och med skugggräs. Namnet säger allt; detta gräs växer bra i skuggan. Så om du har en gräsmatta som mestadels är skuggad kan denna blandning säkert vara ett bra alternativ.

Vissa gillar det mer än andra, men när man har ett hus med trädgård kan man inte undvika att underhålla det då och då. Tänk på att klippa gräset och vattna blommor och växter. Trädgårdsskötsel är ett yrke. Innan du börjar arbeta i trädgården är det viktigt att veta hur du utför en viss åtgärd.…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *