När ska man plantera om eller flytta hortensia?

Hortensian är en av de mest populära trädgårdsväxterna i vårt land och naturligtvis är den rikliga blomningen en viktig orsak till detta. En hortensia som trivs i trädgården kan också växa rejält och om du inte vill beskära så mycket kan det vara nödvändigt att transplantera eller flytta en stor hortensia. Det är möjligt, men du måste följa vissa regler.

Flytta hortensior på våren
Den bästa tiden att flytta en hortensia är i mars eller april. Under denna period är växtens rotsystem inte riktigt aktivt. Detta är viktigt eftersom hortensior har ett känsligt rotsystem som kommer att skadas om de flyttas. Om du flyttar din hortensia i mars eller april ska du försöka göra så lite skada på rötterna som möjligt. Anläggningen har fortfarande tid att återhämta sig under de kommande månaderna. I vissa fall är det klokt att beskära växten så att det blir en bättre balans mellan antalet rötter och grenar.

Beskärning görs till exempel för Annabelle-hortensian. Denna växt är vanligast i trädgårdar i Nederländerna. Du känner igen Annabelle Hydrangea på de stora vita, klotformiga blommorna. Ekbladshortensian har också vita blommor, men dess blad liknar mer ett ekblad. Denna mer sällsynta växt kan också kännas igen på sina vackra höstfärger på bladen. Du bör inte beskära ekbladshortensian efter att den har flyttats.

Hortensian är en av de mest populära trädgårdsväxterna i vårt land och naturligtvis är den rikliga blomningen en viktig orsak till detta. En hortensia som trivs i trädgården kan också växa rejält och om du inte vill beskära så mycket kan det vara nödvändigt att transplantera eller flytta en stor hortensia. Det är möjligt, men…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *